Υπέροχα πλάσματα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας – Υποβρύχια Φωτογραφία by Pietro Formis

Η θάλασσα είναι ένας αληθινός θησαυρός υπέροχων πλασμάτων. Η Μεσόγειος Θάλασσα δεν είναι διαφορετική – η βιοποικιλότητα που προβάλλεται δεν μπορεί παρά να θαυμάζεται και να προστατεύεται. Ο Pietro Formis “βουτάει στα βαθιά” κάτω από την επιφάνεια του νερού για να καταγράψει την ομορφιά και τα μυστικά του υποβρύχιου κόσμου σε μαγευτικές εικόνες.

Πείτε μας για την υποβρύχια φωτογραφία – από πού προέρχεται το πάθος σας?

Πήρα μέρος στην πρώτη μου κατάδυση πριν από δέκα χρόνια. Ο πατέρας μου ήθελε να πάρει την άδεια κατάδυσης.  Άλλαξε τελείως τη ζωή μου. Άρχισα να φωτογραφίζω ένα χρόνο αργότερα, μόλις είχα συνηθίσει το νερό και τις καταδύσεις. Στη συνέχεια άρχισα πιο συχνά ταξίδια στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Νοτιοανατολική Ασία και το πάθος μου εξελίχθηκε σιγά-σιγά σε επάγγελμα. Τώρα διοργανώνω εργαστήρια στις τοποθεσίες που γνώρισα όταν ξεκίνησα καταδύσεις. Κάνω καταδύσεις στη Μεσόγειο όλο το χρόνο, ειδικά στη Λιγουρία της Ιταλίας, η οποία είναι σαν ένα δεύτερο σπίτι για μένα.

Ασχολείστε μόνον με την υποβρύχια φωτογραφία?

Όχι μόνο με την υποβρύχια. Λατρεύω τη φύση και απολαμβάνω ιδιαιτέρως και τις φωτογραφίες στην ξηρά. Αλλά το μεγαλύτερο πάθος μου είναι, και θα είναι πάντα, ο κόσμος που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αυτές οι γαρίδες, οι οποίες είναι μικρότερες από ένα εκατοστό σε μέγεθος, φωτογραφήθηκαν μέσα σε ένα πράσινο σφουγγάρι της θάλασσας, ένα σωληνωτό ζώο παρόμοιο με ένα σφουγγάρι, εντός του οποίου η γαρίδα ζει και αναπτύσσεται.

Αυτά τα υποβρύχια θαύματα στις φωτογραφίες σας βρίσκονται μόνο σε τροπικούς παραδείσους ή μήπως μπορεί να συγκριθεί μαζί τους και η Μεσόγειος?

Η Μεσόγειος Θάλασσα δεν έχει κανένα λόγο να κρυφτεί πίσω από τις τροπικές θάλασσες – είναι γεμάτη εκπλήξεις. Το εύκρατο κλίμα και οι διαφορετικές εποχές εξασφαλίζουν μια απίστευτα ποικίλη σειρά φωτογραφιών όλο το χρόνο.

Η υπομονή είναι απαραίτητη για όσους θέλουν να αποθανατίζουν στιγμές στη Μεσόγειο καθώς πρέπει να αναζητούν τα θέματά τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα προκλητικό εάν ξεφύγει κανείς από τις προστατευόμενες περιοχές, όπου η χλωρίδα και η πανίδα εμφανίζονται πιο αραιά. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δείχνουν ελάχιστο σεβασμό και ρίχνουν σκουπίδια στη θάλασσα ή απλώς αφήνουν πίσω τους δίχτυα και γραμμές αλιείας. Οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές είναι εξαιρετικά σημαντικές και μπορούν να διασφαλίσουν ότι η μοναδικότητα της Μεσογείου μας δεν θα χαθεί. Θα ήθελα πολύ να υπάρχουν περισσότερα από αυτά τα προστατευόμενα εδάφη στο μέλλον.

Πώς κάποιος μπορεί να ασχοληθεί με την υποβρύχια φωτογραφία?

Αυτός ο τύπος φωτογραφίας αναπτύσσει στον ενδιαφερόμενο μεγαλύτερη ευαισθησία και σεβασμό για τον θαλάσσιο βιότοπο. Γνωρίζει τη βιοποικιλότητα και διαβεβαιώνει ότι αυτή η ομορφιά και καθαρότητα θα διατηρηθεί. Είναι όλο και πιο δύσκολο να καταγράψουμε το θαύμα των ωκεανών μας και απαιτεί δέσμευση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να υποδείξω επίσης τι δεν πρέπει να είναι εκεί, όπως η εικόνα της πλαστικής σακούλας.

Ξεκινήσατε με βασικό εξοπλισμό ή χρειάζεστε επαγγελματικός από την αρχή?

Όλα αναπτύχθηκαν σιγά -σιγά. Η πρώτη μου φωτογραφική μηχανή ήταν μια πλήρης κλασική φωτογραφική μηχανή με προστατευτική θήκη από πολυανθρακικό υλικό και την οποία αγόρασα για μερικές εκατοντάδες ευρώ. Μετά από αυτό, αγόρασα ένα υποβρύχιο φλας, που ήταν απόλυτη αναγκαιότητα. Στη συνέχεια, όταν ήρθε η ώρα να αυξηθεί πραγματικά η ποιότητα, “μεταπήδησα” σε πιο εξελιγμένα συστήματα και πήρα τον εαυτό μου τον κατάλληλο εξοπλισμό: μια καλή φωτογραφική μηχανή “reflex, ένα φακό fisheye και μερικά καλά “φλας”. Μπορείτε να ξοδέψετε εύκολα δεκάδες χιλιάδες ευρώ ώστε να έχετε μια πλήρη επαγγελματική οργάνωση του εξοπλισμού σας.

Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείτε τώρα?

Έχω μια Canon 5D Mark III με περίβλημα αλουμινίου αγορασμένη από το Nauticam. Όσον αφορά τους φακούς για τα υποβρύχια γυρίσματα , χρησιμοποιώ Fisheye 15 mm Fisheye, ένα Tokina 10-17 Fisheye που χρησιμοποιώ με “teleconverter” 1.4x, Macro 100 mm L από τη Canon, και άλλους υποβρύχιους τηλε-φακούς της Canon 17-40 . Και “δουλεύω” με οθόνες της σειράς ColorEdge της EIZO, έναν εξαιρετικά σημαντικό συνεργάτη στις παγκόσμιες ψηφιακές εικόνες.

Πώς ανακαλύψατε την EIZO?

Ένας συμμετέχων σε ένα από τα μαθήματα μου με παρουσίασε στη Roberta Scalisi, της EIZO Italy. Γνωρίζω την εταιρεία για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, μετά από όλα, είναι και το πρώτο όνομα που μου έρχεται στο μυαλό όταν μιλάω για ποιότητα οθονών επεξεργασίας φωτογραφίας. Έτσι, αυτή η με οδήγησε σε μια συνεργασία στην οποία προσφέρω εργαστήρια για την υποβρύχια φωτογραφία και το πως μπορώ να ωφεληθώ από την εξαιρετική ποιότητα απεικόνισης των οθονών από την EIZO. Το επόμενο εργαστήριο αφορά στη μετα-παραγωγή εικόνων που λαμβάνονται υποβρύχια. Ο στόχος είναι να παρέχονται στους συμμετέχοντες πληροφορίες που είναι χρήσιμες τόσο για τους αρχάριους όσο και για τους προχωρημένους χρήστες.

Επεξεργάζεστε τις εικόνες σας?

Ναι, φυσικά, αλλά δεν μου αρέσει να το παρακάνω. Ο στόχος μου είναι πάντα να απεικονίζω τη φύση όπως είναι. Αυτός ο τύπος φωτογραφίας που εκθέτει μικροσκοπικές ατέλειες ή ατέλειες που πρέπει να διορθωθούν, όπως για παράδειγμα οι μπλε αποχρώσεις που προκαλούνται από την ποιότητα του νερού ή τις αποκλίσεις των χρωμάτων. Η διαδικασία μετά την παραγωγή αφορά τη ρύθμιση του φωτισμού και της αντίθεσης, εξαλείφοντας τα σωματίδια που θολώνουν την εικόνα – ακόμα και αν μερικές φορές δεν είναι καθόλου απαραίτητο, βελτιστοποιώντας έτσι την ευκρίνεια των λεπτομερειών.

Η υποβρύχια φωτογραφία είναι δύσκολο να τεθεί σε μία μόνο κατηγορία, καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη – και όλα έχουν τις δικές τους τεχνικές – πτυχές, από την ευρεία γωνία φωτογραφίας έως τα πορτρέτα στη μακρο-φωτογραφία.

Για να γίνει στιγμιαία τεχνική: τι χρειάζονται ως την παραγωγή “Post Production”?

Οι υποβρύχιες εικόνες μου περνούν από μια δοκιμασμένη διαδικασία. Κατ ‘αρχάς, το αρχείο RAW διαμορφώνεται χρησιμοποιώντας το Lightroom: περικοπή, γενική ρύθμιση έκθεσης, αντιστοίχιση χρωμάτων, μείωση των κυρίαρχων στοιχείων, ρύθμιση της φωτεινής αντίθεσης, σκιές, ασπρόμαυρες αποχρώσεις, ρύθμιση των αποκλίσεων χρώματος και διόρθωση του φακού. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε επίσης να κάνετε μικρές, επιλεγμένες ρυθμίσεις εάν θέλετε. Το δεύτερο βήμα είναι η επεξεργασία της εικόνας στο Photoshop. Αν υπάρχουν κάποιες γρατζουνιές ή κηλίδες στο φακό, μπορείτε να τις αφαιρέσετε μαζί με τα σωματίδια που θολώνουν την εικόνα. μπορείτε να επικεντρωθείτε στις λεπτομέρειες και να κάνετε διάφορες τελικές προσαρμογές. Στη συνέχεια, το αρχείο εξάγεται μέσω του Lightroom.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον?

Δημοσιεύω το πρώτο βιβλίο φωτογραφιών μου φέτος. Είναι αυτονόητο ότι θα είναι αφιερωμένο στο “νερό”.

About Pietro Formis

Ο Pietro Formis γεννήθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας το 1978 και σπούδασε “Visual Design”. Το 2008 άρχισε την υποβρύχια φωτογραφία. Αυτό το πάθος του έχει γίνει σχεδόν εμμονή και ο Pietro Formis ταξιδεύει σε τροπικούς παραδείσους, κάνει καταδύσεις στην απίστευτη Μεσογειακή Θάλασσα και εξερευνά περιοχές γλυκού νερού για το “κυνήγι” νέων φωτογραφιών. Πολλές από τις φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά με την πάροδο των χρόνων, όπως τα SUB (Ιταλία), La Rivista della Natura (Ιταλία), Ocean Geographic (Αυστραλία), Unterwasser (Γερμανία), Naturphoto (Γερμανία) και Rolling Stone Italia (Ιταλία). Ο Pietro Formis έχει τιμηθεί με πολλαπλά διεθνή βραβεία στον τομέα της υποβρύχιας φωτογραφίας, όπως ο Υποβρύχιος Φωτογράφος της Χρονιάς (UPY), ο Ευρωπαίος Φωτογράφος της Χρονιάς (GDT), ο Asferico, ο Ωκεανός Γεωγραφικός και Ωκεανός Τέχνης. Διοργανώνει εργαστήρια στην Ιταλία και στο εξωτερικό και διοργανώνει φωτογραφικές εκδρομές. Ο Pietro Formis συνεργάστηκε με την EIZO από το 2018 και βασίζεται σε οθόνες ColorEdge για να επεξεργαστεί τις “δουλειές” του.

Pietro Formis’ website

to ColorEdge top page
Case Studies
Η Συνεργασία μας με την PCsteps
Πλοήγηση
Close

Καλάθι Αγορών

Viewed

Είδατε πρόσφατα

Close

Κατηγορίες